fredag 18. juni 2010

Heldagstur til Trollvann

I går var Måne på heldagstur til Trollvann. Vi gikk hele veien fra barnehagen, men heldigvis var det noen foreldre som visste om en snarvei gjennom skogen. Selv om stien var ganske ulendt var ikke det noe sak for turvante barn. Vi hadde også en liten isstopp på veien, det er jo alltid populært.
 På vei til Trollvann.
På Trollvann gjorde vi mye rart:

 Så på og matet ender (deriblant ni andunger) og lærte at andemødre ikke blir fornøyd hvis man plukker opp en av ungene....

Spiste hamburgere med tilbehør

Klatret i fjell og trær


Slang oss i tau

Spiste "søtmoms"


Fant og utforsket småkryp

På en liten oppdagelsestur hørte vi plutselig mange fugleungelyder. Men vi kunne ikke se de. Men rundt omkring flakset det to kjøttmeis som vi raskt skjønte var far og mor siden de hadde mat i munnen. Så da tenkte vi at hvis vi gikk litt vekk kom de til å fly inn til reiret. Og det gjorde de jammen. De hadde bygd reir inne i en liten fjellsprekk.




Fotball


Hver vår betyr en veldig oppblomstring av fotballinteresse i barnehagen, og det opplever vi så til de grader også i år. I år har nok fokuset på fotball-VM vært til ekstra inspirasjon for både store og små. Listen over barn som kommer med fotball-skjorter blir stadig lengre.

Enkelte spiller fotball nesten hele dagen, mens andre slenger seg med noen minutter før ferden går videre til andre aktiviteter. Det som har vært morsomt å se er at samspillet har utviklet seg fra ”egosisme”  til pasningsspill på ganske kort tid. Men fortsatt sliter de litt med å spille uten at en voksen er med, men det også utvikler seg stadig. Rekorden er 15 minutter uten at en voksen har vært med.

I anledning fotball-VM kom en Frosk her for litt siden med egenproduserte ”VM-klubb”-klubbkort. Klubben består av sju medlemmer og vi har hatt hele et klubbmøte i forkant av VM. For enkelte av personalet er starttidspunktet for kampene i tidligste laget, men hva gjør vel det når man har internett og fotballinteresserte barn? På tirsdag så vi nemlig andre omgangen av Paraguay mot New Zealand på datamaskinen, og på det meste var ti barn innom for å titte…









onsdag 16. juni 2010

Sånn kan det gå...

I dag fløy et stankelbein rett på en voksen i barnehagen. Det uheldige og langbente insektet ble dermed objekt for et aldri så lite forsøk. Kan vi få insektet til å tro det går mot vinter, hva heter det? Dvale ja, kan vi få det til å gå i dvale? Hvordan skal vi gjøre det? Det må være kaldere. Men hvordan blir det kaldere? Vi kan legge det i frysa? Hvor lenge tro? Det hadde ingen noe svar på så vi måtte prøve oss frem. Insektet ned i pose, små hull i posen og inn i frysa. Kokken i barnehagen hinta noe om næringsmiddeltilsynet og vi rulla litt med øynene. Den lå jo i en pose da...

Etter litt tok vi den ut, så la vi den på skanneren. Lokket måtte holdes og noe mørkt legges over slik at vi fikk skannet.
Vi fikk se stankelbeinet som skannet bildet på pc`n. Det skapte en viss begeistring...
 Hm...kommer den ut av dvalen snart...
 Vi fant ut at stankelbeinet het Kålstankelbein og at larvene tåler kulde ganske godt. Kålstankelbeinet derimot...
Den fikk ingen lang sommer...

tirsdag 15. juni 2010

Donkeyboykonsert på Myrertoppen

Det startet med at ei av jentene på Måne hadde lyst til å snekre, hun vill lage en gitar. Det tok ikke mange minuttene før flere kastet seg på, og noen fikk den geniale ideen å lage rockeband.
Vi sagde litt her og banket litt der, og vips hadde vi tryllet frem både gitarer og trommer, og kunne invitere resten av barnehagen på Donkeyboy-konsert.






torsdag 10. juni 2010

Prosjekt om snegler

 Vi har vært veldig opptatt av snegler noen dager nå. Det kom opp mange spørsmål etter oppdagelsesferden vi hadde i går. Barna har fortsatt sneglejakta i dag, med resultat. Flere snegler er observert og samlet inn.
 Vi var også så heldig at vi fant en bok om snegler i barnehagen. I dag var det en gruppe på fem femåringer og en fireåring var og med inne og tegnet sneglehistorier. Mens barna tegnet leste jeg en bok om snegler. I løpet av dagen har de fortalt meg sine historier og tegningene har blitt skannet inn til tegningsbloggen vår. Blant annet historien om Sneglen og den kjøttetende planta.

For å imøtekomme den store snegleinterressen hos fireåringene(Knertene) som var med på oppdagelsesferd i går så hadde vi også samling med høytlesing fra samme boka.

Vi har også forsket. For det var en snegle som hadde litt tett åpning inn til skallet sitt og vi hadde lest at sneglene tetter igjen med kalk og slim når de skal lukke seg inne for ikke å tørke ut. Og når de endelig får tilgang på vann så slurper de det i seg og eser ut. Så vi tok den inneslutta sneglen, hentet vann og en av fireåringene tømte litt vann utover ved sneglen. Og jammen funka det ikke. Etter kort tid kom det en riktig så ivrig snegle ut av skallet sitt.
For de spesielt interesserte:

onsdag 9. juni 2010

Jente på tur

Når voksne leker med teknikken, skapes det nye muligheter til IKT arbeid med barna...
Illustrert fortelling i ny teknisk utførelse.

Nå ligger det nye muligheter for dokumentering av fotofortellinger, både av barna og oss voksne. Bildebøker av barn etc...bare å glede seg.

Overgang fra mellom til stor base i barnehagen

I dag da femåringene var på tur hadde fireåringene på Måne besøk av tre/fireåringene fra Sol. Det var veldig hyggelig å få besøk av de barna som skal starte hos oss fra august. Vi kjenner hverandre godt, noen voksne har vært på Sol og vi treffes mye ute. Barna var trygge og tilpasse da de kom. Stjernebarna var på Sol, så det var en rullering på barna på huset i dag.

Vi hadde en liten gjennomgang i garderoben før alle fikk gå fritt og utforske det Månebasen har og by på.
Barna startet opp på stillerommet hvor det er sofa, bøker og stort putehjørnet til lesing og rolig samvær...
Etter en felles kosestund med bøker og lesing gikk barna til de andre rommene på Måne. Det var tegning, litt klipping, bygging, dans og musikk. Mens dette pågikk var de resterende Månebarna ute slik at de nye skulle få utforske litt fritt. Men da vi skulle spise (deilig laks, villris,saus, brokkoli og blomkål), kom de andre inn og vi spiste sammen. Det var veldig vellykket. Og en av Solbarna tittet overrasket på kniven sin og spurte, "skal jeg ha kniv?" Da nikket den voksne bekreftende og sa "Ja, nå er du så stor at du kan det." Barna får en naturlig progressjon i overgangen fra Sol til Måne. De er forberedt på at det er litt andre regler, men det bygger videre på det gode grunnlaget Sol og Stjernebasen har bidratt til at barna får med seg. I Myrertoppen barnehage er det trygge, hjelpsomme  og nysgjerrige barn med fantasi, humor, empati, tilstedeværelse og tillit til andre barn og voksne. Vi gleder oss veldig.

Snur du en stein...

I dag fant vi disse på en oppdagelsesferd vi hadde mens Solbarna som begynner til høsten skulle utforske basen vår. I etterkant har vi snakket om hva sneglene spiser, hvor de bor, hvordan de får skallet sitt, om den lille er barnet til den store med skall, hva slags snegler vi har sett og at vi skal ta med noen i barnehagen som vi finner hjemme. Undertegnede har nemlig noen av de kuleste sneglene i hagen sin. Store hvite med store sneglehus...

Veggbildet videreutvikles


Det jobbes med detaljer til "Snegleparade"...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails