torsdag 7. oktober 2010

Hvilke blader hører til hvilke trær, del to...

I dag har vi i femårsklubben forsøkt å finne svar på hvilke blader som hører til hvilke trær. Etter gårsdagens tur hadde vi samlet mange blader. Noen viste vi svarene på, andre måtte vi leite oss fram til. Vi benyttet en bok om trær og busker i tillegg til internett og de mulighetene og utfordringene det gir...
 Her er det noen kjente og ukjente blader som skal undersøkes nærmere...

Det den voksne ikke hadde tenkt på var at vi ikke har mus, og uten mus kan det bli litt vanskeligere for 4-5års hender å navigere på en pc. Men, vi er så heldige at vi snart får egne datamaskiner som barna kan bruke og da skal vi også skaffe oss mus. Men, vi lot ikke vær å utforske av den grunn, vi tok heller et kræsj-kurs i hvordan bruke det vi har: 
 Først føre pekeren dit vi skal ha den
 Pilene høyre hjørne oppe og nede gjør at vi kan dra siden opp og ned, som en rullegardin...
 Så må vi klikke...

 Vi søkte på lønneblader (spisslønn vanligst i Norge, så den voksne la inn det) da en av barna var nokså sikker på at det var bladet han holdt forran seg, og det fikk han bekreftet da disse bildene kom opp. Men så rotet vi oss litt bort, og hvordan kommer vi tilbake til der vi var...


Voksen: ”Vet du, det er ikke alle bilder på internett vi bare kan bruke som vi vil. Det er noen som eier de, og mange vil vite hva bildene deres blir brukt til”.


Så snakket vi litt om det å bruke andres ting uten å spørre, hva barna synes om det. Så gikk vi inn på enkelt av bildene for å se om det lå noe informasjon. Jeg fortale barna at vi måtte se etter to bokstaver sammen, CC(creativ commons). Da fikk vi lov til å bruke dem til vårt bruk, til å leke med og bruke i barnehagen.


Barna lurte mest på hvordan vi kommer vi tilbake til der vi var. Der de fine høstbladene var. De ønsket at vi skulle printe ut noen bilder, så vi kunne klippe og lime med dem.

Gutt 5 år: ”Vi kan sende til mamma, så kan hun se hva vi har funnet på tur”

Jente 6 år: ”Vi kan ikke putte bladet i data`n og sende det, det går ikke”

Gutt 5 år: Nei, men vi kan sendte bilde av det, de er jo der” Gutten peker på lønnebladet på skjermen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails